5 egyszerű módszer a lelassuláshoz

5 egyszerű módszer a lelassuláshoz

Már egy régebbi blog bejegyzésben is írtam a "slow living" mozgalomról és úgy gondolom az utóbbi évek eseményei csak megerősítették a lelassult pillanatokban rejlő erőt. Bár még mindig a folyamatos rohanás a társadalmunk hatékonyság mérője, úgy gondolom egyre többen fedezik fel a lelassulás, megállás fontosságát és hogy időről-időre kiszakadjunk a rohanó mókuskerékből. 

Valóban nem egyszerű a lassú pillanatokat megtalálni vagy inkább időt szakítani rájuk, de összegyűjtöttem 5 egyszerű, a napi rutinba is jól beilleszthető lassú pillanatot, melyekkel jobban a jelenben érezhetjük magunkat, kicsit feltöltődhetünk és megpihenhetünk. 

No.01: Kelj korán!

Biztosan nem erre számítottál az első opcióként, de bizony a korai kelés és a reggeli pillanatok sok-sok feltöltő energiát hordoznak magukban. Arról nem is beszélve, hogy szerintem sokunknál ez az egyetlen időpont, amikor nem zajos a ház a családtagoktól és jut néhány csendes pillanat önmagunkra. Ha már 10-20 perccel hamarabb kelsz fel a megszokottnál és ezt az időt azzal töltöd, hogy csendesen figyeled a napfelkeltét egy bögre kávé mellett, az az egész napi hangulatodra hatással lesz!

gyertya ajándék lassú pillanat

 

No.02: Naplózz!

Használj egy egyszerű füzetet de akár egy szebb naplót is beszerezhetsz, a lényeg hogy örökítsd mega gondolataidat. Írd le hogyan érzed magad az adott reggelen. Mit vársz a napodtól, milyen volt az előző napod, mik a vágyaid, céljaid? Stb... Ha nem vagy annyira a szavak embere, akkor csak írj le egy gondolatot, egy szót, egy kedvenc idézetet, egy dalszöveget amit aznap reggel dúdoltál. A lényeg, hogy örökítsd meg az adott pillanatot, amit akkor éreztél, amire akkor gondoltál vagy amiért épp hálásvoltál. Hidd el, sokkal eredményesebb lesz a napod, ha már reggel pozitív gondolatokkal töltöd fel magad. Egy-egy nehezebb reggelen pedig visszalapozhatsz és átolvashatod a korábbi bejegyzéseidet, amikből szintén erőt meríthetsz

napló gyertya hygge slow life

 

No.03: Egyél lassan!

Hányszor látni, hogy egy étkezdében/menzán/étteremben mindenki a telefonját bújja, miközben az ebédet fogyasztja. Persze érthető, sokszor csak ilyenkor jut időnk nem a munkával foglalkozni és számunkra érdekes dolgokat böngészni a neten, de mindeközben igen értékes pillanatokat veszítünk el. Hiszen mennyivel feltöltőbb lenne, ha inkább az ételre figyelnénk, hogy milyen ízeket fedezünk fel benne, vagy hogy milyen kedvesen játszanak a gyerekek a szomszédos játszótéren. Így legalább heti néhány alkalommal iktass be lassú étkezéseket, amikor megfogadod, hogy semmi mással nem foglalkozol csak a jelen pillanattal!

 kávé bögre lassú étidő

 

No.04: Alakíts ki egy Jó éjszakát rutint!

Amennyire a reggeli pillanatok fontosak, ugyanannyira fontosak az estiek is! Egy pihentető alváshoz fontos, hogy előtte olyan tevékenységet végezz, mely megnyugtat és feltölti a lelked. Így próbálj meg olyan szokásokat kialakítani elalvás előtt, melyek hozzájárulnak lelki nyugalmadhoz. Például: pár perc jóga, hála naplózás vagy csak egy gyertya meggyújtása. 

étidő lelassulás hygge slow down

 

No.05: Éld meg a pillanatokat!

Végül pedig a legfontosabb: tanuld meg megélni a pillanatokat! Ha ezt a készséget elsajátítod, akkor bárhol és bármikor képes vagy a lelassulásra és feltöltődésre. Vedd észre a pillanatokat, ne csak elrohanj mellettük, légy tudatosan jelen, amikor elfogyasztod a kávéd vagy elviszed a kutyát sétálni és fedezd fel az élet apró örömeiben rejlő erőt!

bujo gyertya hygge lassú étidő

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.