5 könyv, melyektől boldogabb leszel!

5 könyv, melyektől boldogabb leszel!

Az, hogy odafigyeljünk önmagunkra és az érzéseinkre nem könnyű feladat. Azt nem tanítják az iskolában, hogyan gondoskodjunk a lelki békénkről, hogyan értsük meg és kezeljük a saját gondolatainkat. Mindenki egy idilli életről álmodik, de sajnos sokszor kerülünk szembe nehézségekkel és sokszor kell erőt gyűjtenünk, hogy átvészeljük az akadályokat. Az is lehet, hogy semmi probléma nincs az életünkben, de valamiért mégsem érezzük azt jónak, ideálisnak. Szerencsére ma már számos könyv foglalkozik a témával, és segítséget nyújt a nehezebb időkben, ezekből hoztam el most nektek a kedvenceimet!

 

Mogi Ken: Az ikigai kis könyve

ipigai könyv peony

 

Az ikigai életfilozófiájának megismerése számomra sok hasznos tippel szolgált az élethez való alapvető hozzáállásomban. A hygge megjelenése óta érdekel és szeretettel olvasom különböző kultúrák szemléleteit és a az ikigai lett az egyik kedvencem. A maga egyszerűségével és tudatosságával remek iránymutató tud lenni a mindennapok során. 

Hivatalos leírás: 

Az ikigai egy gondolkodásmód, amely képes megváltoztatni az életünket. Egy csoda, amely megmutatkozik a japánok rekordszámba menően hosszú élettartamában és tudatosságában, valamint az ország szépségében.
Ez az élettapasztalattal és bölcsességgel teli, lenyűgöző könyv végigvezet bennünket a teljes és egészséges élet útján. Megmutatja, hogyan hozzuk ki a legtöbbet mindennapjainkból - legyen szó a karrierünkről vagy a szabadidőnkről.
A Tokióban élő, sikeres neurológus, író és rádiós műsorvezető szerző segít felismernünk és felfedeznünk saját ikigainkat.

 

Elizabeth Gilbert: Big Magic

 

Ki ne imádná az Ízek, imák, szerelmek mondanivalóját? Ez a könyv azzal tetézi meg a dolgot, hogy a kreatív kibontakozást helyezi a középpontba, így számomra nagy inspiráció forrás volt, amikor még csak tervezgettem a jövőt és álmodoztam egy saját vállalkozás elindításáról. Nagyon ajánlom, ha szereted mások motiváló történeteit olvasni!

Hivatalos leírás: 

Elizabeth Gilbert legújabb könyvében megkapó őszinteséggel, elragadó közvetlenséggel és a tőle megszokott öniróniával fűszerezve mesél a kreatív élet megteremtésének lehetőségeiről. A Big Magic azonban nemcsak a varázslatos oldalát mutatja be a kreatív önmegvalósításnak, hanem a bennünk lakozó félelmekről is szól, amelyek megakadályoznak minket vágyaink és tehetségünk kiaknázásában. Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos - történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott. 

 

Oliver Luke Delorie: Wabi Sabi

Szintén a japán filozófia vonalán maradva a WABI-SABI szemlélet számomra olyan bájos és megnyugtató. A gondolat, hogy mindenben lehet valami szépet is találni sok nehéznek tűnő helyzeten átsegített már. Ez a könyv egy sokkal lazább olvasmány, mint az eddigi két könyv. Inkább amolyan inspiráció forrásként tudok rá gondolni, amit szívesen előveszek egy vasárnap délután, hogy pár gondolattal újra feltöltsem a lelki táramat. Nem egy több órás olvasmány, hanem inspiráló gondolatok és idézetek gyűjteménye, amelyeket kellemes képekkel egészítettek ki.

Hivatalos leírás:

"A wabi sabi ősi japán filozófia, mely szerint "semmi sem örök, semmi sem befejezett és semmi sem tökéletes". Ez a könyv segít megérteni e gondolat lényegét, és megtanít, hogyan alkalmazzuk a mindennapokban. Ha nem ítélkezünk, mindenben megláthatjuk a szépséget - és ráébredünk, hogy nincs szükségünk semmire, ami ne lenne már amúgy is a birtokunkban.
A wabi sabi egyszerű tanácsokat ad: adj hálát mindazért, amid van, bízz az idő sodrásában, koncentrálj arra, ami igazán számít, és tiszteld a hagyományt.
A világot nem tudjuk megváltoztatni, de nem is kell - elég, ha a wabi sabi átformálja a látásunkat, és mindenben megtaláljuk a harmóniát." 

 

Meik Wiking könyvei

 

Talán ezeket a könyveket kell a legkevésbé bemutatnom, valószínűleg már legtöbbünknek csücsül otthon a polcon egy-kettő Meik Wiking könyv. A hygge megismertetője a világgal nem véletlenül ilyen népszerű. Nekem az egyik kedvencem a "A boldogság nyomában" című könyve, de bármelyik művét tudom ajánlani ha egy könnyed, inspiráló, érdekességekkel teli olvasmányt keresel a témában!

Hivatalos leírás: 

Könnyű belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról - amit a dánok lykkének hívnak - valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát - bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.

 

Ruby Wax: Mindfulness Kalauz

 

A mindfulness, vagyis tudatos jelenlét gondolatával még én is csak ismerkedem, gyakorlásával pedig igencsak gyerek cipőben járok. Elsőre nem is egy könnyű olvasmány Ruby Wax könyve, de ha kicsit belemélyedünk a témába sok hasznos tippet kapunk az életünk tudatos irányításához, érzelmeink feldolgozásához és az élet élvezetéhez.

Hivatalos leírás: 

Száz éve még senki sem halt bele a stresszbe – ezt a fogalmat mi találtuk ki, és hagytuk, hogy mára a stressz irányítsa az életünket. Az evolúció lehetővé teszi, hogy tizenöt centis tűsarkon egyensúlyozzunk, de érzelmileg még mindig a vízi életformák szintjén tengődünk. Ruby Wax szerint ezekre a modern problémákra a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét a megoldás, ami nem azt jelenti, hogy egyenes derékkal, törökülésben ülünk egy dombon, és mantrát dúdolunk. A tudatos jelenlét olyasmi, ami mindenkinek hasznára válhat: megtanuljuk észlelni a gondolatainkat és érzéseinket, hogy valóban megélhessük az életet.

A humorista szerző, a tudatosjelenlét-alapú kognitív terápia szakértője, a legújabb tudományos eredményekből kiindulva fesztelen, közérthető stílusban mutatja be, miért és hogyan változtassunk az életünkön. Kapcsolataink javításához, gyerekeink neveléséhez adott tanácsain túl hathetes tudatosjelenlét-programját is megismerhetjük. 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.