reggel gyertya peony

5 reggeli tevékenység, melyektől eredményesebb lesz a napod!

A reggel számomra a nap legszebb része. Mint egy üres füzetet kinyitni és látni benne a számtalan lehetőséget amivel megtöltheted, engem ilyen érzéssel tölt el a reggel eltöltött "énidőm". A reggeli napindító "rituálé" kialakítása egy biztos energia forrás lehet, mely nyugalommal tölt fel a feladatok megkezdése előtt. 

Így összeszedtem azt az 5 tevékenységet, ami az én "lassú" reggeli rituálém része és amelyekből te is csipegethetsz vagy akár át is veheted és a sajátodra alakíthatod azt. Ezek a tevékenységek számomra segítenek feltöltődni egy zsúfoltnak ígérkező nap előtt és olyan lelki és mentális állapotba kerülni, mellyel hatékonyabban el tudom látni a napi feladataimat és eredményesebbnek érezhetem magam. Hiszen az, hogy milyen lesz a napunk és mennyi kedvvel végezzük el a teendőinket legtöbb esetben a saját hozzáállásunk kérdése.

Tudom, hogy nem mindig indulhat a tervek szerint a reggel, bármikor közbe szólhat egy korán kelő gyerkőc vagy egy nem várt program és nem azt mondom, hogy ezt a rituálét minden reggel el kell végezni, néha elég ha már egy-egy elemét be tudjuk iktatni, hogy pozitívabban álljunk az adott naphoz. 

Tipp #1: Ébredj korán!

kávé gyertya reggel peony

 

Kezdjük is a legnehezebbel! Nem mindig könnyű korán kelni, sőt néha én is szeretek engedni a csábításnak és ágyban maradni az első feladatig (ez legtöbb esetben nálam egy nyöszörgő gyerkőc), de el sem hinnétek mennyi minden fér bele akár egy reggeli órába is, amit saját magadra fordíthatsz! Így ha van rá lehetőségem szeretek egy - de legalább fél órával a gyerekek előtt ébredni. Ilyenkor sokszor nem csinálok mást, mint  pár percig csak fekszem az ágyban/ülök a fotelben és úszkálok a reggeli napsütésben. Próbálok nem a napi feladatokon gondolkodni ilyenkor, hanem csak megélni a pillanatot. Kicsit tudatosan pihenni és töltődni a napfényben vagy elfogyasztani egy kávét az ágyban vagy átlapozni egy újságot és elolvasni egy cikket amire később már nem lenne időm, esetleg szépen, gondosan beágyazni vagy csak rendbe igazítani az ágyneműt. 

Tipp #2: Jógázz, meditálj

jóga meditáció gyertya peony
A kép forrása: Pinterest

 

A reggeli jóga kellemesen felébreszti a tested és sokkal jobban érzed magad utána a bőrödben, hiszen tudod, hogy már reggel tettél valamit önmagadért. Már akár egy 10 perces ébresztő/nyújtó gyakorlat is csodákra képes, ha pedig még meditálni is tudsz utána, az az igazi energia dopping! Ha úgy látom, hogy időm engedi szeretek meggyújtani egy gyertyát, kiteríteni a jóga matracot és elvégezni pár alap gyakorlatot, utána pedig még pár percig feküdni/ülni a szőnyegen és meditálni. A YouTube-on és Pinteresten rengeteg gyakorlat típust találhatsz, vannak szuper videók, amik végig vezetnek az egész folyamaton. Az én kedvencem a Yoga with Adriene csatorna, a kedvenc reggeli jóga gyakorlatomat pedig ezen a linken tudjátok elérni: https://www.youtube.com/watch?v=UEEsdXn8oG8&t=12s

Tipp #3: Reggelizz!

reggeli kávé szójagyertya

 

Sokan rohanva kezdenek neki a napnak és nem jut idejük olyan fontos étkezésekre, mint a reggelizés. Így nem is csoda, hogy az egész napjuk egy rohanó kavalkáddá változik, hiszen ezt ők maguk idézik elő. Én mindig azt mondom, hogy arra van időnk, amire termetünk. Bár én is sokszor csak egy-két falatig jutok el és már rohanok is a gyerkőc után és nincs mindig lehetőségem a tökéletes croissant-os, kávéhabos nyugodt reggelik megteremtéséhez, de amikor csak alkalmam nyílik rá, megadom a módját egy hangulatos nap indító étkezésnek. A testünknek, ahhoz hogy kellő energiával rendelkezzen szüksége van a reggeli étkezésre. Egy kifli vagy joghurtos müzli de akár egy gyors turmix is pozitív hatással lesz a hangulatunkra és így arra, hogyan állunk a napi feladatainkhoz. 

Tipp #4: Ne telefonozz és ne kapcsold be a tv-t!

reggel gyertya tudatos jelenlét peony

 

Ne az legyen a napi első dolgod, hogy a telefonodat nyomkodod vagy a tv-t nézed és elpazarold az idődet olyan tartalmakra, melyek csak pillanatnyilag érdekelnek de semmi maradandót nem adnak számodra. Inkább jógázz, ahogy a 2. pontban írtam vagy kávézz és nézz ki az ablakon, figyeld meg milyen madarak járkálnak a fűben vagy hogy kik sétálnak az utcán és találgass hova tarthatnak. Bármi is legyen az, a lényeg, hogy éld át a pillanatot, meríts belőle energiákat és raktározd el őket későbbre. Így amikor a nap folyamán frusztrált, stresszes vagy fáradt leszel, visszagondolhatsz ezekre a pillanatokra és erőt, hálát, pozitivitást meríthetsz belőlük! Ha viszont a hangtalan lakás téged frusztrál, kapcsold be a Jóbarátok vagy Agymenők pár epizódját háttérzaj gyanánt, de próbáld a figyelmed fontosabb dolgokra irányítani!

Tipp #5: Naplózz! 

napló buja gyertya peony

 

Használj egy egyszerű füzetet de akár egy szebb naplót is beszerezhetsz, a lényeg hogy örökítsd meg a gondolataidat. Írd le hogyan érzed magad az adott reggelen. Mit vársz a napodtól, milyen volt az előző napod, mik a vágyaid, céljaid? Stb... Ha nem vagy annyira a szavak embere, akkor csak írj le egy gondolatot, egy szót, egy kedvenc idézetet, egy dalszöveget amit aznap reggel dúdoltál. A lényeg, hogy örökítsd meg az adott pillanatot, amit akkor éreztél, amire akkor gondoltál vagy amiért épp hálás voltál. Hidd el, sokkal eredményesebb lesz a napod, ha már reggel pozitív gondolatokkal töltöd fel magad. Egy-egy nehezebb reggelen pedig visszalapozhatsz és átolvashatod a korábbi bejegyzéseidet, amikből szintén erőt meríthetsz

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.