hogyan válassz gyertyát

Hogyan válassz gyertyát online?

Az esetek nagy részében én online szeretek vásárolni. Szeretem átnézni a teljes kínálatot és összehasonlítani a különböző oldalak kínálatát. Azonban tudom, hogy nem könnyű dönteni, amikor egy illatos gyertyát vagy permetet szeretnénk vásárolni. Ebben a bejegyzésben ehhez szeretnék Nektek egy kis segítséget nyújtani!

természetes illat permet

Kérdés #1: Milyen alapanyagokból készül?

Hatalmas választékból válogathatunk illat gyertyák és illat permetek terén, de nem mindegy, hogy ezek a termékek miből is készülnek!

Az illat permetek általában mesterséges alapanyagokból vagy teljesen natúr víz és illat-illóolaj keverékéből készülnek, így utóbbiak természetesebbek és ezáltal jobb választás otthonunk gyors illatosítására. 

Gyertyát viszont számos viasz típusból lehet ma már készíteni, lássuk is ezeket:

Paraffin: A paraffinviasz a legelterjedtebb gyertyaviasz, mivel olcsó és sokféle formát ölthet. Ez egy kőolaj alapú termék, amelyet először 1830-ban hoztak létre Németországban és ugyanolyan környezeti hatásai vannak, mint más kőolajtermékeknek. Bármilyen lehetőség arra, hogy egy kőolajterméket természetes eredetű anyaggal helyettesítsünk, egyszerű módja annak, hogy egy kicsit zöldebben éljünk.

Pálmaviasz: A pálmaviasz pálmaolajból származó természetes anyag. A pálmaolaj rendkívül gyakori összetevője olyan csomagolt termékeknek, mint a rúzs és mosószer. Sajnos a pálmatermelés nagyban hozzájárul az erdőirtáshoz, és ahogy a pálmaolaj és származékai iránti kereslet növekszik, egyre több területet irtanak ki ültetvények számára. Ez elpusztítja a vadon élő állatok fontos élőhelyeit, és nagyrészt felelős az orángutánok és más fajok veszélyeztetettségéért.

Méhviasz: A méhviasz egy természetes viasz, amelyet a mézelő méhek választanak ki kaptáruk építéséhez. A méhviasz gyertyák általában illatmentesek, mivel a viasz nem tartja meg jól az illatát. A méhviasz gyertyák egyedülálló előnye, hogy megtisztítják a levegőt, miközben égnek azáltal, hogy negatív ionokat termelnek, amelyek pozitív ionokhoz, például pollenhez és porhoz kapcsolódnak.

Szójaviasz: Ahogy a neve is sugallja, a szójaviasz egy szójababból származó biológiailag lebomló viasz. Az 1990-es években fejlesztették ki, amikor megnőtt a kereslet a természetes gyertyák iránt. Megfizethetőbb, mint a méhviasz, miközben számos előnnyel büszkélkedhet. Ezenkívül nem mérgező, tisztán ég, és nagyon kevés kormot termel. Ez az egyik legnépszerűbb gyertyaviasz, a paraffin után a második.

Forrás: https://www.weekdaycandles.com/blogs/news/types-of-candle-wax

konyha gyertya peony

Kérdés #2: A ház mely részére keresel illatos gyertyát, permetet? 

Miután kiválasztottad a számodra megfelelő összetevőkkel dolgozó gyártókat már csak a tökéletes illat megtalálása a feladat! Ehhez pedig az egyik fontos kérdés, hogy hol/hogyan is szeretnéd használni a gyertyát/permetet? Nem mindegy ugyanis, hogy a konyhába keresel illatot vagy esetleg a fürdőszobába? Például ha a konyhába keresgélsz, inkább a visszafogottabb, finom illatokat preferálnám, melyek jól keveredhetnek az ételek zamatával. Így például kerülném a túl virágos, fűszeres gyertyákat, de jó választás lehet ide egy üdébb, édeskés illat. A fürdőszobákba a frissebb, citrusos illatokat, a hálószobákba pedig a melegebb, nyugtató illatokat ajánlanám. De persze ez egyénileg változó lehet, a lényeg hogy gondold át, te milyen illatokat éreznél szívesen egy adott helyiségben. 

A helyiség kiválasztása fontos tényező lehet még a gyertya méret megválasztásánál is! Egy kisebb térbe ugyanis elegendő lehet egy kisebb méretű gyertya, míg egy nagyobb nappalit, konyhát, főleg ha ezek egybe nyitottak csak egy nagyobb méretű gyertya fog beillatosítani!

illat gyertya peony

Kérdés #3: Milyen illatokat preferálsz általában?

Frissítő és energiával teli: Ezek az illatok élénkek és élénkítőek. Gondolj a citrusos, zöld gyógynövényes és szappanos illatokra. Ezek nagyon népszerűek a fiatalabb közönség körében, és nagyszerűek a fürdőszobában!

Édes: Ez az a kategória, amit nem nagyon kell körbe írni, ezek azok az illatok, amelyekbe legszívesebben beleharapnál! Gyakran valamelyik kedvenc desszertünk vagy egy kedves emlék jut róluk eszünkbe! Például ilyen illatok a vanília, karamell, mogyoró, méz...

Fűszeres: Ezek az illatok általában különböző helyeket juttatnak eszünkbe, szorosan kapcsolódnak a természethez és a föld jegyekhez, mint például: szantálfa, cédrus, pacsuli vagy fenyő.

Virágos, gyümölcsös: Ezek azok az illatok, amelyek valamely már jól ismert virág, gyümölcs illatát hordozzák magukban. Jó választás ha ajándékba keresel illatot, hiszen ezek azok az illatok, amelyek a legtöbb embernek hamar elnyerik a tetszését!

hygge gyertya otthon

Kérdés #4: Milyen kapcsolatban állsz az adott illattal? 

Végül de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb kérdés, hogy hozzád hogyan kötődik az adott illat. Mit szeretnél, milyen érzést váltson ki belőled, amikor megérzed az otthonodban? Esetleg egy kedves emléket vagy egy helyet ahova el szeretnél jutni vagy egy számodra kedves tevékenységet, mint például egy esős napon egy forró kávé mellett ücsörögni? Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen hangulatot teremthetsz egy adott illattal érdemes elolvasni a gyártó leírását a termék mellett, mely sokszor meseszerűnek hangzik de pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárló előre megízlelhesse a hangulatot, ahova a gyertya/permet elkalauzolja majd. 

A Peony-n is számos illatból válogathattok, így reméljük tudtunk egy kis segítséget nyújtani ezzel a bejegyzéssel. Ha még pontosabb ajánlásokat szeretnétek, akkor érdemes kitölteni a főoldalon is megtalálható ILLAT KVÍZT, mely személyre szabott ajánlatokat ad neked a válaszaid alapján!

Jó válogatást és kellemes gyertyázást kívánok Nektek!

Betti

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.