16, május, 2020
Kellemesen omlós édes vajas tészta, fahéjas savanyú meggyel, a forró nyári délutánok tökéletes desszertje! Igazi édes-szájúaknak vanília fagyit ajánlunk hozzá, de szerintünk natúran a legfinomabb! Az eredeti receptet a bejegyzés végén található linken találjátok, íme a mi verziónk:
Az összeállításhoz:
A töltelékhez:
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. Kitartóan kell gyúrni, amíg a kéz melegétől megolvad a vaj és egy egységes tészta alakul ki. Ha kész, rakd a hűtőbe és jöhet a töltelék!
A befőtteket a leve nélkül tedd egy fazékba, adj hozzá két kanál cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat és közepes lángon hagyd melegedni. Közben a pudingporokat két kanál cukorral és a 3dl vízzel egy külön tálkában összekeverjük, majd a fazékba öntjük 1 üveg meggy befőtt levével együtt és addig kavargatjuk, amíg jól be nem sűrűsödik az egész. Ha kész, levesszük a gázról és félrerakjuk hűlni.
Amíg a töltelék hűl a tészta 2/3-át kerek formára nyúltjuk és egy kivajazott, lisztezett piteformába rakjuk. Nem gond ha nem tökéletesen kerek a tésztád, miután a formába raktad levághatod a túllógó részeket és kipótolhatod velük a hiányzó réseket. Ha kész 1-2 evőkanál búzadarát szórj a tésztára, így a töltelék nem fogja eláztatni!
Ezután öntsd rá a tölteléket és nyújtsd ki a maradék tésztát! A pite teteje tetszés szerinti, lehet rácsos, fonatos vagy akár tésztaszaggatóval formákat is rakhatsz rá! Ha kész rakd 160 C-fokra előmelegített sütőbe alsó-felső sütésre, kb 30 percre, majd ha vastag falu a pite sütőd, mint nekem akkor további 15 percre hagyd bent csak alsó sütésen. Ezután vedd ki és kend meg a tetejét a vizes baracklekvárral, és rakd vissza további 15 percre, 180C-fokon alsó-felső sütésre, amíg szépen megpirul a teteje. Kész is, márcsak 1 órát kell várnod, hogy hűljön a tészta és szépen fel lehessen vágni. Megsúgom, nekünk még egyszer sem sikerült kivárni ezt az egy órát...
Ha szeretnétek próbáljátok ki akár almával, körtével, szilvával stb. is a receptet és osszátok meg velünk véleményetek! Az eredeti receptet pedig itt találjátok: Link
Az üzenetet feldolgozás után lesz látható.
03, március, 2023
03, március, 2023
22, november, 2020
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ne maradj le az újdonságokról!