Kedvenc nyári desszertünk! - Meggyes pite recept

Kedvenc nyári desszertünk! - Meggyes pite recept

Kellemesen omlós édes vajas tészta, fahéjas savanyú meggyel, a forró nyári délutánok tökéletes desszertje! Igazi édes-szájúaknak vanília fagyit ajánlunk hozzá, de szerintünk natúran a legfinomabb! Az eredeti receptet a bejegyzés végén található linken találjátok, íme a mi verziónk:

Meggyes pite recept

Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db tojás

Az összeállításhoz:

  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál baracklekvár (a süti tetejére)
  • 1 ek víz (a süti tetejére)

A töltelékhez:

  • 2 üveg magozott meggy befőtt (vagy ennek megfelelő friss meggy)
  • 4 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 dl víz

A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. Kitartóan kell gyúrni, amíg a kéz melegétől megolvad a vaj és egy egységes tészta alakul ki. Ha kész, rakd a hűtőbe és jöhet a töltelék!
Természetes konyhaTermészetes konyha

Zöld konyha
A befőtteket a leve nélkül tedd egy fazékba, adj hozzá két kanál cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat és közepes lángon hagyd melegedni. Közben a pudingporokat két kanál cukorral és a 3dl vízzel egy külön tálkában összekeverjük, majd a fazékba öntjük 1 üveg meggy befőtt levével együtt és addig kavargatjuk, amíg jól be nem sűrűsödik az egész. Ha kész, levesszük a gázról és félrerakjuk hűlni.

Meggyes pite recept

Amíg a töltelék hűl a tészta 2/3-át kerek formára nyúltjuk és egy kivajazott, lisztezett piteformába rakjuk. Nem gond ha nem tökéletesen kerek a tésztád, miután a formába raktad levághatod a túllógó részeket és kipótolhatod velük a hiányzó réseket. Ha kész 1-2 evőkanál búzadarát szórj a tésztára, így a töltelék  nem fogja eláztatni! 


Meggyes pite

Természetes konyha

Ezután öntsd rá a tölteléket és nyújtsd ki a maradék tésztát! A pite teteje tetszés szerinti, lehet rácsos, fonatos vagy akár tésztaszaggatóval formákat is rakhatsz rá! Ha kész rakd 160 C-fokra előmelegített sütőbe alsó-felső sütésre, kb 30 percre, majd ha vastag falu a pite sütőd, mint nekem akkor további 15 percre hagyd bent csak alsó sütésen. Ezután vedd ki és kend meg a tetejét a vizes baracklekvárral, és rakd vissza további 15 percre, 180C-fokon alsó-felső sütésre, amíg szépen megpirul a teteje. Kész is, márcsak 1 órát kell várnod, hogy hűljön a tészta és szépen fel lehessen vágni. Megsúgom, nekünk még egyszer sem sikerült kivárni ezt az egy órát...

Meggyes pite

Meggyes pite recept

Ha szeretnétek próbáljátok ki akár almával, körtével, szilvával stb. is a receptet és osszátok meg velünk véleményetek! Az eredeti receptet pedig itt találjátok:  Link 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.